UWAGA: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności
[ Zamknij ]
Forum podatkowe "Oleńka"
Strona 1 z 1
Wynagrodzenie a chorobowe
(Kategoria: Brak)
2005-04-10 13:05:31
~Tatiana
Pracownik mając stałą pensję przez okres 12 miesięcy 1500 zł netto w miesiącu marcu ma L-4 ( ciąża)przez okres 20 dni.Pozostałe 11 dni pracował. Jak obliczyć pensję zakładając,że podstawa do chorobowego z ostatnich 12 miesięcy to 2263,92 ubruttowiona 1 dzień=75,46 zł, natomiast podstawa wynagrodzenia z ostatnich 6-ciu miesięcy ( ubruttowiona) to kwota 2269,83 zł- wg moich obliczeń wynagrodzenie chorobowe za okres 20 dni to 1509,00 zł, natomiast wynagrodzenie za czas pracy 11 dni to 2269,83-1509,28=750,55zł muszę jeszcze dodać iż ten pracownik ma podwyższone koszty 127,81 zł oraz ulga 44,17.Od wynadrodzenia netto odejmuję jeszcze składkę na PZU w kwocie 49,20 zł. wg moich obliczeń wynagrodzenie powinno tak wyglądać: 2263,92:30=75,46 za 1 dzień choroby(ciąża) 75,46*20 dni=1509,28 zł 2.269,83-1509,28=760,55 wynagrodzenie za pracę 1509,28-(18,71%)składki na ub.społeczne= 1509,28-282,38 =1226,89zł 1226,89 brutto chorobowego 1.wyn.brutto 760,55 2.wyn chorobowe 1226,8 3.koszty uzyskania 127,81 4 składki zus emeryt 74,23 rent 49,44 chor 18,03 razem skłaki 142,3 5.podst ub zdrowotnego= 760,55-142,30+1226,80=1845,05 6.ub zdrow pobrane 1845,05*0,0825=152,22 do odlicz 1845,05*0,0775=142,99 7.podstawa naliczenia zaliczki na podatek doch 1845,05-127,81=1717,24~1.717,00 8.zaliczka na podatek (1717,00*0,19-44,17=282,06 9. zaliczka po potrąceniu zdrowotnego 282,06-142,99=139,07~139,10 zł 10. kwota do wypłaty 760,55+1226,8-142,30-152,22-139,10-49,20PZU= 1.504,53 No i tutaj właśnie mam problem, Pracownik gdyby nie chorował miałby wynagrodzenie netto 1500 zł . Nie wiem dlaczego wyszła mi wieksza kwota. Proszę o pomoc.
Pierwsza - Poprzednia - 1 - Następna - Ostatnia

2005-04-10 16:26:50
~Ala
Witam Pod .KUP to 127,82 zł Pozdrawiam
2005-04-10 17:13:34
~Tatiana
Witaj,nie bardzo rozumiem. Mogłabyś mi tylko powiedzieć czy dobrze wyliczyłam?
2005-04-10 17:24:32
Tatiano, Ala zwróciła ci uwage że podwyższone kup to 127,82 a nie 127,81 i ma rację :)
A ja poprosze o wynagrodzenia brutto a ostatnich 12 miesięcy przed zwolnieniem. Wyrażenia "ubruttowione" miesza  mi trochę. Dawno sie juz nie używa tego zwrotu ( przynajmniej w moim otoczeniu)
to sem ja:)
2005-04-10 17:42:54
~vesago
moja uwaga do wyliczeń - składka na ubezpieczenie zdrowotne to 8,5%
2005-04-10 20:39:45
~etr
Podaj kwotę stałego aktualnego wynagrodzenia brutto, bo nie mogę sie tutaj dopatrzeć. Chorobowe za 1 dzień = 1840,34/30 = 61,34. 1840,34 - podstawa chor. pomniejszona o ZUS (18,81%)
2005-04-10 21:21:00
~Tatiana
Przepraszam, ża moje może mało zrozumiałe wyrażenia. Wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy do obliczania podstawy chorobowego "ubruttowione" to 2.263,92zł, natomiast kwota brutto to 2263,92zł-(18,71%)=1840,34, czyli kwota brutto do obliczenia podstawy chorobowego pomniejszona o składki ZUS to 1840,34 zł. Mam nadzieję,że teraz wyraziłam się trochę jaśniej.
2005-04-10 21:29:26

jeszcze jedno pytanie:
 czy w czasie tych 12 miesięcy wstecz nie było jakis zwolnień, -okresów nieskładkowych ?

to sem ja:)
2005-04-10 21:35:19
~Tatiana
w czasie tych 12 miesiecy nie było żadnych zwolnień ani okresów nieskładkowych.
2005-04-10 21:41:57
podaj stałe wynagrodzenie za marzec. Czy stałe wynagrodzenie to tez 2263,92 czy jakieś inne?
to sem ja:)
2005-04-10 21:42:50
~Tatiana
W czasie ostatnich 12 miesięcy pracownik nie chorował ani nie miał żadnych okresów nieskładkowych. Mam taki problem ponieważ poprzednio liczyłam trochę innym sposobem, ale z tego względu,że kwota okazała się niewłaściwa przeszłam na inny sposób liczenia i nie wiem czy to jest dobry sposób? A teraz może przedstawię mój stary sposób: Pracownik mając stałą pensję przez okres 12 miesięcy 1500 zł netto w miesiącu marcu ma L-4 ( ciąża)przez okres 20 dni.Pozostałe 11 dni pracował. Jak obliczyć pensję zakładając,że podstawa do chorobowego z ostatnich 12 miesięcy to 1840,34 brutto- 1 dzień 61,34, natomiast podstawa wynagrodzenia z ostatnich 6-ciu miesięcy ( ubruttowiona) to kwota 2269,83 zł- 1 dzień 73,22 wg moich obliczeń wynagrodzenie chorobowe brutto za okres 20 dni to 1226,80 zł, natomiast wynagrodzenie ubruttowione za czas pracy 11 dni to 805,43 muszę jeszcze dodać iż ten pracownik ma podwyższone koszty 127,81 zł oraz ulga 44,17.Od wynadrodzenia netto odejmuję jeszcze składkę na PZU w kwocie 49,20 zł. po moich obliczeniach kwota do wypłaty to 1529,11 zł. Obawiam się,ze coś żle policzyłam.
2005-04-10 21:46:24
za czas choroby wyszło mi tak samo:

2263,92 - 18,71% = 1840,34
1840,34 :30 = 61,34
61,34 *20 =1226,80
ale mam problem jak z wynagrodzeniem za czas pracy bo nie wiem ile ma brutto za marzec ( oprócz chorobowego)
to sem ja:)
2005-04-10 21:49:43
wogóle jakie ma stałe wynagrodzenie ?
to sem ja:)
2005-04-10 21:53:36
~Tatiana
stałe wynagrodzenie to 2269,83zł-18,71%=1845,14 brutto
2005-04-10 22:13:53
wynagrodzenie za czas pracy:

2269,83:30=75,66
75,66 *20d=1513,20
2269,83-1513,20=756,63


wynagrodzenie za czas choroby:

2263,92 - 18,71% = 1840,34
1840,34 :30 = 61,34
61,34 *20 =1226,80

razem : 756,63+1226,80=            1983,43
składki społeczne prac (18,71%) =  141,57
kup  =                                       127,82
dochód do opodatkowania =        1714.00
ulga                                           44,17
składka zdrowotna 8,5 %              156,56
podatek                                     138,80
PZU                                            49,20
Razem potrącenia                        486,13

do wypłaty                                       1 497,30

takie są moje wyliczenia :)

to sem ja:)
2005-04-10 22:51:53
~freda
Masz rację Bok pomyłkowo wzięłam złą podstawę zdrowotnego.Cofam to co napisałam. Dzięki.
2005-04-10 22:26:04
~freda
wg mnie koniec wyliczeń wychodzi inaczej: dochód 1714,- odliczenia: zdrowotna 7,75% 132,83 podatek 148,66 PZU 49,20 razem 330,69 do wypłaty 1383,31
2005-04-10 22:33:19
~freda
Ach podatek zaokrąglamy więc 148,70 do wypłaty 1383,27
2005-04-10 22:37:34
dodam jeszcze skąd jest składka  8,5= 156,56
142,74 (7,75 ograniczona do wys 7,75 %)
plus 13,85 z wynagrodzenia , razem składka  zdrowotna= 156,56

to sem ja:)
2005-04-10 22:40:52
freda , skąd masz podatek  =148,70 ?

u mnie jest tak:
dochód  1714 * 19% - 44,17 = 281,49
281,49 - 142,74 (7,75 %)= 138,80
to sem ja:)
2005-04-10 22:56:27
Tatiana, nie przyjmuj moich wyliczeń bezkrytycznie. Poczekaj jeszcze na inne zdania. oki?
to sem ja:)
2005-04-11 09:33:22
~etr
Rozumiem, że gdyby pracownik nie chorował, wtedy brutto wynosiłoby 1845,14
2005-04-11 10:39:09
~Tatiana
Gdyby pracownik nie chorował brutto wynosiłoby 2269,83-18,71% czyli 1845,14
2005-04-11 10:40:22
~Tatiana
Ale muszę zaznaczyć iż chorobowe to 100% ponieważ jest to ciąża
2005-04-11 10:55:31
Tatiano.......ale ja nigdzie nie liczyłam inaczej , jak 100 %
to sem ja:)
2005-04-11 11:35:03
~etr
Zgadzam się z bok, tylko przy założeniu, że aktualna stawka brutto wynosi 2269,83 a nie 1845,14. Dla 1845,14 wynagrodzenie za czas pracy: 1845,14:30=61,50 61,50 *20d=1230,00 1845,14-1230,00=615,14.
Pierwsza - Poprzednia - 1 - Następna - Ostatnia


Autor:
Odpowiedź:
Potwierdź kod z obrazka:



Forum podatkowe "Oleńka"


taxall.pl
www.taxall.pl
Copyright © TaxAll Sp. z o.o., wszelkie prawa zastrzeżone.
ul. Wilczyńskiego 27, 21-400 Łuków, NIP: 7010027412, REGON: 140591171,
KRS: 0000266969 prowadzony przez XI Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Lublinie, kapitał zakładowy: 85.000 zł
Webmaster: yayuuu, webmaster@taxall.pl