Forum podatkowe "Oleńka"
Strona 1 z 1
Rachunek walutowy od 2012 - wycena
(Kategoria: PDOF)
2012-01-27 13:00:56
Witam, moi mili, serdecznie :)

W ub. roku wyceniałam rozchód waluty z rachunku walutowego po kursie historycznym fifo - zarówno bilansowo jak też dla celów podatkowych.
W br - podatkowo - mam obowiązek przeliczać tylko i wyłącznie po średnim NBP.
Wolałabym nadal po fifo, gdyż uniknęłabym wyliczania różnic kursowych od środków na rachunku walutowym - a to dodatkowa praca - do tego nic nie wnosząca, bo wycena po historycznym = wycena po innym niż historyczny + różnice kursowe.

Suma summarum - na jedno wychodzi, a pracy dużo więcej...

Co o tym myślicie?
Wyceniacie po historycznym czy po śr. NBP?
Pierwsza - Poprzednia - 1 - Następna - Ostatnia

2012-01-27 13:19:32
W 2012 roku nic się nie zmieniło, moim zdaniem, jeśli idzie o wycenę operacji przeprowadzanych w walutach obcych. Stąd nie widzę sensu zmieniania czegokolwiek - zwłaszcza, jeśli operacje ujmowane są w księgach rachunkowych.
Nie bardzo wiem, skąd wnosisz, że w 2012 roku coś zmieniło się w przepisach prawa podatkowego w powyższym względzie - jeśli tak, proszę o wskazanie przepisu zmieniającego - spróbujemy coś zaradzić.
Osobiście wątpię, by taka zmiana miała miejsce, bo przecież względnie niedawna zmiana zasad wyceny transakcji walutowych dokonana w przepisach prawa bilansowego miała na celu ujednolicenie tych zasad w ustawach podatkowych i w ustawie o rachunkowości.
Gdyby Szanowni Parlamentarzyści zechcieli tu znów coś zamącić - czas na zmianę zawodu.
„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” (Jonathan Carroll)
2012-01-27 13:28:13
art. 24c ust. 4 updof zmienił się.
Zresztą, pani z KIP również powiedziała, że od 2012r.  tylko po śr. NBP, że po historycznym nie mogę wyceniać rozchodu wlaucy obcej....
2012-01-27 14:11:58
~aga
Tak, w 2012r. wszystkie operacje gdzie nie ma faktycznie zastosowanego kursu po średnim NBP. Moim zdaniem nie da się uniknąć różnic kursowych od własnych środków ..
2012-01-27 18:24:46
Proponuję przeczytać cały art. 24c updof w aktualnej wersji tej ustawy.

W ust. 8 tego artykułu zapisano, że "Podatnicy wyznaczają kolejność wyceny środków lub wartości pieniężnych w walucie obcej, o której mowa w ust. 2 pkt 3 i ust. 3 pkt 3, według przyjętej metody stosowanej w rachunkowości, której nie mogą zmieniać w trakcie roku podatkowego" (wytłuszczenie moje).
Metody wyceny rozchodu środków pieniężnych wyrażonych w walutach obcych - właśnie te, o których mówi się w art. 24c ust. 2 pkt 3 i ust. 3 pkt 3 updof - są określone w art. 35 ust. 8 ustawy o rachunkowości, czyli FIFO, LIFO i AVCO (kurs średnioważony) - na jedną z tych metod należy zdecydować się w polityce rachunkowości i, oczywiście, nie zmieniać jej w trakcie roku podatkowego (obrotowego).

Jestem zdania, że art. 24c ust. 4 updof zawiera zasadę ogólną wyceny transakcji walutowych - niesprzeczną z art. 30 ust. 2 uor, czyli użycie najpierw kursu faktycznie zastosowanego, w dalszej kolejności - gdy nie da się ustalić kursu faktycznie zastosowanego - kursu średniego NBP z wigilii zdarzenia.
Natomiast art. 24c ust. 8 odnosi się do wyceny "środków lub wartości pieniężnych w dniu zapłaty lub innej formy wypływu tych środków lub wartości pieniężnych" (wytłuszczenia moje), o których mowa w art. 24c ust. 2 pkt 3 i ust. 3 pkt 3 updof. 

Inna interpretacja cytowanych przepisów art. 24c powodowałaby, moim zdaniem, wewnętrzną sprzeczność przepisów zawartych w tym artykule (ust. 4 i ust. 8) updof w wypadku prowadzenia ksiąg rachunkowych dla przedsiębiorstwa osoby fizycznej (osób fizycznych).

Innym problemem jest - i tu byłbym w stanie zgodzić się z panią z KIP - wycena wypływu waluty w wypadku przedsiębiorców prowadzących PKPiR. Tu przepisy ustawy o rachunkowości nie mają przecież zastosowania. Może by tak zapytać tę panią o interpretację ust. 8 w art. 24c updof.

Zerknąłem do analogicznych uregulowań w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych zawartych w art. 15a tej ustawy. Nie różnią się niczym od uregulowań w updof, zwłaszcza w zakresie wyceny wypływu waluty z jednostki. Stosować należy metodę z polityki rachunkowości.

Ukłony dla miłych Koleżanek.
2012-01-28 07:25:35
Właśnie, ten ust. 8 z art. 24c wskazuje na wyznaczanie kolejności rozchodu waluty obcej wg metod stosowanych w rachunkowości do wyceny rozchodu waluty przy wyliczaniu różnic kursowych od środków własnych - czyli o których mowa w  ust. 2 pkt 3 i ust. 3 pkt 2 updof, a nie do wyceny wpływów i wypływów waluty obcej z rachunku walutowego.

Tak to interpretuje KIP.

Nie wiem co mam zrobić... najchętniej wyceniałabym nadal po historycznym, ale skoro updof zabrania, nie wiem.
Nie chciałabym wyceniać bilansowo (wg historycznego) i naczej i podatkowo inaczej (wg śr. NBP)...
Dodatkowa - zbędna praca...

Pozdrawiam serdecznie :-)
2012-01-28 13:56:57
Wydaje mi się, że źle czytasz, Bambo, art. 24c ust. 8 updof. Być może źle czyta to również pani z KIP. Fakt, że i ja nie do samego końca ogarniam, o co tam chodzi.
Po to podkreślałem, że art. 24c ust. 8 odnosi się, moim zdaniem, do wyceny "środków lub wartości pieniężnych w dniu zapłaty lub innej formy wypływu tych środków lub wartości pieniężnych" (wytłuszczenia moje), o których mowa w art. 24c ust. 2 pkt 3 i ust. 3 pkt 3 updof.
Ani słowa tam o wycenie wpływów, o których wspominasz.
Tak więc - jeśli prowadzone są dla jednostki księgi rachunkowe - wycena wypływów wyrażonych w walutach obcych następuje "według przyjętej metody stosowanej w rachunkowości".
Inna metodyka wyceny wypływów naruszałaby prawo.
Jeśli jesteś świadoma tego, że - jak piszesz - tzw. kurs historyczny jest wypadkową kursu średniego NBP waluty z wigilii zdarzenia i różnic kursowych "od własnych środków", to Twoja chęć kontunuowania wyceny według zasad stosowanych w rachunkowości (art. 35 ust. 8 uor) jest zupełnie uzasadniona.
Po to w końcu wielu mądrych ludzi trudziło się, by ujednolicić zasady stosowane w prawie bilansowym i w prawie podatkowym. A może warto pokusić się o wniosek w sprawie interpretacji prawa podatkowego w powyższym zakresie?
2012-01-28 20:47:08
Dziękuję za kontynuację tematu, nawiasem mówiąc, szkoda, że nikt inny się nie wypowiada poza Wami...
Czyżby nikt więcej nie miał rachunku bankowego w walucie obcej...

Przeczytaj, proszę, uważnie, raz jeszcze mój ostatni wpis, mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi...
2012-01-28 21:47:40
Ależ rozumiem, Bambo. Dlatego napisałem, to, co napisałem.
Również jestem zdania, że kursu historycznego nie stosuje się do wyceny wpływów i wypływów waluty obcej z rachunku walutowego. Stosuje się natomiast wyłącznie do wyceny wypływów.
Może masz rację, żeby poczekać na inne opinie w kwestii zmian dokonanych w art. 24c updof.
Ale ja i tak stosowałbym dla wyceny wypływów waluty z rachunku walutowego zasady prawa bilansowego. Nikt i nic nie przekonuje mnie o konieczności stosowania dla wyceny wypływu "tylko i wyłącznie" kursu średniego NBP z wigili wypływu.

Spróbuj sobie zrobić przykładowy rachunek w dwu wariantach.
Wariant pierwszy - wycena wypływu według kursu średniego NBP z wigilii wypływu +- różnica kursowa "od własnych środków".
Wariant drugi - wycena według kursu historycznego waluty.
Oczywiście wysokość kursu historycznego trzeba będzie sobie założyć - będzie on przecież rzutował na kwotę i znak różnicy kursowej od środków własnych.
No i porównajmy sobie rozwiązania w obu wariantach.

2012-01-28 21:54:29
Nie muszę robić przykładu, bo wiem, że wynik będzie ten sam, o czym napisałam już w pytaniu....
Podobnie - nie pytałam o wycenę wpływu środków na rachunek walutowy, a tylko i wyłącznie o rozchód.... - patrz pytanie.
2012-01-28 22:42:59
Bambolku mój ulubiony - cały czas starałem się wykazać, że zmiany przepisów, które miały miejsce w obrębie art. 24c updof nie zmieniły nic w zakresie wyceny "środków lub wartości pieniężnych w dniu zapłaty lub innej formy wypływu tych środków lub wartości pieniężnych". Oczywiście pod warunkiem, że podatnik prowadzi księgi rachunkowe. I wtedy małą wagę ma metodyka wyceny wypływów waluty - skutek jest ten sam. Możesz spokojnie stosować swoją metodę FIFO.
Co innego, oczywiście u podatników prowadzących PKPiR. Tam wycenę wypływów trzeba liczyć dwufazowo.

2012-01-29 20:34:33
Byłoby super, gdybym mogła fifo... ale pewności nie mam...
2012-02-02 09:44:10
Zatelefonowałam do KIP, pani powiedziała, że mają wytyczne z MF, że do wyceny wpływów i wypływów waluty obcej z rachunku walutowego należy stosować tylko i wyłącznie kurs średni NBP z dnia poprzedzającego dzień operacji.

Nie ma możliwości zastosowania do rozchodu wlauty kursu historycznego... bardzo mnie to zasmuciło...:(

Mimo to pozdrawiam słonecznie :-) bo u nas piękne słońce :-))
2012-02-02 12:53:36
Czyli według Pani z KIP i jej doradców z MF art. 24c ust. 8 updof istnieje w ustawie tylko przez niedopatrzenie.
Kurczę, chciałbym to mieć na piśmie...
2012-02-02 13:42:04
Napisałam Ci

2012-01-28 07:25:35

co KIP rozumie przez ust. 8 art. 24c - ten ustęp mówi nam tylko jak liczyć rk od środków własnych, nic więcej....

Kurczę, chciałbym to mieć na piśmie...

Nic prostszego - wystąp o interpretację indywidualną....

Pozdrawiam, miły Kolego :)

2012-02-02 20:41:39
Bambo droga, niech występuje o interpretację ten podatnik, który ma wątpliwości. Ja ich w tym wypadku nie mam.
Na forum nie udzielam porad, nie interpretuję, bo nie mam się za skarbnicę wszelkich mądrości. Wyrażam tylko swoje zdanie - co mi w końcu wolno, bo temu służy forum dyskusyjne.
Wydaje mi się ważne, by konsekwentnie prezentować swoje stanowisko - zgodne z wynikiem swoich przemyśleń - tak, jak zrobiłaś to w wątku założonym 2 lutego przez Beeatę. Nie miałaś wątpliwości, że w tamtym wypadku należy stosować kurs historyczny.
Skonkludowałem w tym wątku w odniesieniu do problemu:
"Przepisy w zakresie PDOP i PDOF są dokładnie takie same - stąd nie możemy ulegać rozdwojeniu jaźni i różnie traktować problem wyceny wpływów i wypływów walut w odniesieniu do obu grup podatników.
Żeby nie nie było wątpliwości - jestem zdania, że i tu, i tam do wyceny wypływów należy stosować kurs historyczny."

Pozdrawiam jeszcze bardziej ciepło.
2012-02-03 06:19:50
Marzę byś przekonał MF do swojego zdania :-)
Ale to chyba niemożliwe, bo nie chcesz się raczej z nimi kontaktować, rozmawiać, pisać, prawda?

Więc nadal pozostaję w rozdwojeniu - nie wiem co począć...
Nie chciałabym się narażać Uśmiechniętym i tłumaczyć przed nimi, stąd zostanę chyba raczej przy średnim NBP + różnice kursowe...

Tymczasem pozdrawiam serdecznie w ten mroźny poranek, Uparciuszku nasz kochany :-)
2012-02-03 09:14:42
~zxc
jeśli pozwolicie to włączę się do dyskusji:-))
1,uważam,ze do wyceny wpywów i wypływów nalezy stosować k.śr.NBP, ponieważ art.24c,4 napisano,ze k. faktycznie zastosowany stosuje się tylko w przypadku SPRZEDAZY/ZAKUPU walut oraz otrzymania należności lub zapłaty zobowiązań--jest  to napisane jednym zdaniem, więc rozumiem,że przy zapłatach należności/zobowiązań musi dojść do wymiany zł na walutę obcą(lub odwrotnie), czyli np zapłata na r-ek  złotówkowy w walucie obcej (wówvczas dochodzi do zamiany waluty obcej na zł), w każdym innym przypadku należy stosować k. śr.NBP .
2,art.24b,8 dot, nie wyceny wypływu (przy zapłacie zobowiązania)  lecz sposobu ustalenia rk  od własnych śr.pienięznych
zatem..wycena zapłaty to art.24c,4 a ustalenie rk od własnych śr.pieniężnych to art.24c,8
2012-02-03 10:34:31
~zxc
i jeszcze jedna mała uwaga ...art.24c,8 dot, również wpływów (nie zaznaczono ,że tylko wypływów i napisano,że podatnicy wyznaczają kolejność wyceny..)..takim przykładem , gdy będzie się ustalało rk przy wpływie jest sytuacja, gdy jest kredyt w r-ku bieżącym dewizowym..wycena wypływu to śr.NBP a potem wpływ należności od kontrahenta pokrywający  "niedobór" na koncie dewizowym..
2012-02-03 20:07:45
Informuję, że intepretacja indywidualna w sprawie j.w. już jest i została opublikowana. Co prawda o interpretację wystąpiła osoba prawna, ale uregulowania są w końcu podobne w updof i updop.
Jest to Interpretacja indywidualna z 11 stycznia 2012 r. nr IPPB5/423-1016/11-2/IŚ - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie. Warto odnaleźć i uważnie przestudiować.
2012-02-03 21:34:24
~zxc
Otóż to,,,czyli tak, jak napisałam...dzieki za tę interpretację:-)
2012-02-04 07:18:25
Dziękuję i ja - bardzo :-)
2012-02-15 11:19:17
Witam
Mam watpliwości po jakim kursie wycenić rozchód waluty z konta walutowego jeśli wypłacam gotówkę i ponosze koszty zakupu za granicą za gotówkę.Będą różnice kursowe od własnych środków na rachunku walutowyn.Czy będzie to średni kurs NBP z dn.poprzedzajacego dzień wpływu na konto?
2012-05-18 13:00:14
~lalka
witam, mam pytanie-po jakim kursie mam wprowadzić walutę, którą wprowadza właściciel (os.fizyczna) na konto firmowe, jako dofinansowanie firmy.

2012-05-18 13:28:17
~małgośka
co do różnic kursowych na rachunku walutowym - "Podatnik nie może do wyceny rozchodu walut z rachunku walutowego przyjmować kursu z dnia wpływu waluty na rachunek walutowy, tj. kursu historycznego." - odpowiedź MF z 16.04 br na zapytanie Redakcji Gofinu .

" Analiza przytoczonych przepisów (art. 15a ust. 2 pkt 3 i ust. 3 pkt 3 ustawy o pdop - przyp. red.) prowadzi do wniosku, że dla ustalenia różnic kursowych należy uwzględniać kursy walut z dwóch dni: dnia wpływu i dnia wypływu. Przepisy zatem nie pozwalają, w przypadku wypływu (rozchodu) waluty z rachunku walutowego, na stosowanie kursu waluty z dnia jej wpływu. Taka bowiem konstrukcja podważałaby sens obliczania różnic kursowych od środków własnych na rachunku, gdyż różnice te, ze względu na stosowanie jednego kursu waluty, zawsze byłyby neutralne podatkowo."

co prawda powoułą się na pdop, ale przecież rozwiazania podobne....
Pierwsza - Poprzednia - 1 - Następna - Ostatnia

Autor:
Odpowiedź:
Potwierdź kod z obrazka:

Forum podatkowe "Oleńka"

taxall.pl
www.taxall.pl
Copyright © TaxAll Sp. z o.o., wszelkie prawa zastrzeżone.
ul. Wilczyńskiego 27, 21-400 Łuków, NIP: 7010027412, REGON: 140591171,
KRS: 0000266969 prowadzony przez XI Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Lublinie, kapitał zakładowy: 85.000 zł
Webmaster: yayuuu, webmaster@taxall.pl